Kategorijas
Iepirkumi, ES fondi Medicīna, farmācija, veselība

Aicina atgriezties pie Covid-19 iepirkumu publicēšanas vienā vietnē

Lai mazinātu negodprātīgu iepirkumu riskus Covid-19 aizsegā, partija “Republika” aicina atgriezties pie visu iepirkumu publicēšanas vienā vietnē “covid19.gov.lv”, aģentūru LETA informēja partijas pārstāve Inese Ozoliņa.

Lai mazinātu negodprātīgu iepirkumu riskus Covid-19 aizsegā, partija “Republika” aicina atgriezties pie visu iepirkumu publicēšanas vienā vietnē “covid19.gov.lv”, aģentūru LETA informēja partijas pārstāve Inese Ozoliņa.
Kā negatīvās sekas informācijas nepublicēšanai partijas pārstāvji redz antigēnu paštestu iepirkumu par trīs miljoniem eiro, kurā uzvarēja nesen dibināts uzņēmums.
“Republika” valdes loceklis, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāts Kaspars Ģirģens vēstulē Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) prasa skaidrot, kāpēc ārkārtējās situācijas periodā oficiālajā valsts mājaslapā “covid19.gov.lv” netiek vairs publiskoti valsts un pašvaldības iestādes veiktie publiskie iepirkumi Covid-19 pandēmijas seku novēršanai, kā tas tika darīts iepriekšējā ārkārtējā situācijā.
Partijā skaidro, ka iepriekš šāda prakse tika iedibināta, lai ikviens varētu pārliecināties par līdzekļu izlietojuma caurspīdīgumu. Politiķis atgādina, ka šajā laikā ir atvieglots publisko iepirkumu veikšanas regulējums, kas neprasa veikt standarta procedūru.
Deputāts uzskata, ka šīs informācijas nepublicēšana diemžēl ir vēl viens piemērs, “kas pierāda valdības un atbildīgo ierēdņu nenopietno attieksmi pret Covid-19 jautājumiem un vienlaikus rada pamatotas bažas par valsts finansējuma pamatotu un sabiedrības interesēs izlietojumu”.
Ģirģena ieskatā šāda procedūra mazinātu iestāžu uzdrīkstēšanos par uzvarētājiem pasludināt tikko dibinātu uzņēmumu, kā piemēru minot Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra tikko noslēgtu līgumu ar “Ekspress laboratorija” par antigēna paštestu piegādi trīs miljonu eiro apmērā. Šī kompānija ir dibināta tikai pavasarī.
Deputāts norāda, ka informācija par iepirkumiem netiek publicēta arī Aizsardzības ministrijas mājas lapā, kas bija noteikta kā otra oficiālā vietne šādi informācijai. “Otrajā pandēmijas vilnī šāda izmaksu publiskošana atklāja “slimnīcu jumtu remontus” un citus darījumus, ko grūti saistīt ar tiešu pandēmijas seku novēršanu,” atzīmē Ģirģens.
Politiķis aicina publicēt arī detalizētas atskaites par naudas izlietojumu.
Kā ziņots, sabiedrības un vairāku politiķu vidū neizpratni raisīja fakts, ka “Ekspress laboratorija” reģistrēta vien šā gada martā. AM pārstāvji aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka antigēna paštestu pirmās partijas piegādātājs “Ekspress laboratorija” izvēlēts atbilstoši zemākajai cenai un īsākajam piegādes termiņam, un uzņēmums ir pārbaudīts starptautisko sankciju datubāzēs.
Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti vērsušies pie Ministru prezidenta Kartiņa, paužot bažas uzņēmumu “Ekspress laboratorija” pieredzes trūkumu un to, ka nav pieejama informācija par uzņēmuma līdzšinējo finansiālo darbību.