10. novembrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards dosies darba vizītē uz Turciju, lai aizvadītu tikšanos ar Turcijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Bekiru Pakdemirli (Bekir Pakdemirli). Turcija ir Latvijai nozīmīgs tirdzniecības partneris trešo valstu vidū, un abu valstu ekonomiskajā sadarbībā ir vēl plašākas iespējas nākotnē.
Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards: “Latvijas un Turcijas ekonomiskā sadarbība līdz šim ir bijusi sekmīga, taču, ņemot vērā Turcijas lielo tirgu un Latvijas lauksaimniecības un pārtikas ražošanas stabilo attīstību, ir iespējas palielināt mūsu valstī ražotās lauksaimniecības un pārtikas produkcijas eksportu uz Turciju. Esmu gandarīts par lauksaimniecības un pārtikas preču eksportam nepieciešamo sertifikātu saskaņošanu, kas sekmīgi noritējusi, pateicoties Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts augu aizsardzības dienesta sadarbībai ar Turcijas atbildīgajām institūcijām. Turcija ir viena no Latvijas prioritārajiem tirgiem trešo valstu vidū, tādēļ ar Turcijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru pārrunāšu iespējas, kā uzlabot abu valstu savstarpējo tirdzniecību, sevišķi dzīvu liellopu un to produkcijas eksporta jomā, jo lopkopība Latvijā līdz ar citām lauksaimniecības nozarēm attīstās un spēj piedāvāt pasaules tirgiem augstas kvalitātes liellopu gaļu.”
Latvijas produktu eksportā uz Turciju dominē graudaugu produkti, galvenokārt kvieši. 2020. gadā graudu eksporta vērtība bija 82,2% no kopējās lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības nozares produktu eksporta vērtības. Otra nozīmīgā produktu eksporta grupa ir dzīvi liellopi. Šīs produktu grupas eksporta vērtība 2020. gadā veidoja 11% no kopējās produktu eksporta vērtības. Trešajā vietā eksportā uz Turciju ierindojas dzīvnieku tauki, galvenokārt zivju eļļa. Latvija uz Turciju 2020. gadā eksportējusi arī koksni un koka izstrādājumus – galvenie eksportētie koksnes izstrādājumi ir mēbeles, saplāksnis, koksnes šķeldas un skaidas.
Nozīmīgākā produktu grupa importā no Turcijas 2020. gadā bija galvenokārt svaigie augļi: vīnogas, aprikozes, citroni, ķirši, greipfrūti, mandarīni. Otrajā vietā ierindojās galvenokārt marinēti dārzeņi – gurķi un paprika. Bet trešajā vietā bija dārzeņi – tomāti, gurķi, kabači, paprika.