Turpinās skatīt pieprasījumu par Covid-19 individuālo aizsardzības līdzekļu iepirkumu

Saeimas atbildīgā komisija šodien turpinās skatīt deputāta Ivara Zariņa (S) un citu “Saskaņas” deputātu iesniegto pieprasījumu saistībā ar individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi Covid-19 pandēmijas laikā.

Pieprasījumu komisija šodien plkst.9 attālināti videokonferences formātā turpinās darbu pie šī jautājuma, jo iepriekšējā sēdē vēl nebija saņemtas attiecīgās atbildes no veselības nozares pārstāvjiem.

Kā ziņots, “Saskaņas” deputāti Zariņš, Valērijs Agešins, Boriss Cilevičs, Ivans Klementjevs, Jānis Krišānis, Vladimirs Nikonovs, Artūrs Rubiks, Edgars Kucins, Ivans Ribakovs un Igors Pimenovs iesniedza pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) par “izvairīšanos un nespēju pamatot SIA “Titled” respiratoru iepirkuma īstenošanas atbilstību Latvijas sabiedrības interesēm un tā pamatotību”.

Iepazīstoties ar saņemtajām atbildēm Zariņš secinājis, ka uz vairākiem jautājumiem neesot sniegtas atbildes pēc būtības, jo tie ir saistīti ar lēmumiem arī veselības nozarē ne tikai aizsardzības nozarē. Savukārt atbildes no veselības nozares pārstāvjiem nav bijušas pieejamas, iepriekš komisijas sēdē skaidroja politiķis.

Atbildes attiecībā uz savas jomas atbildībā esošajiem jautājumiem bija iesniedzis aizsardzības ministrs Artis Pabrikis (AP), kurš šodien komisijā kopā ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru arī sīkāk komentēja viņa pārziņā esošos jautājumus.

Pabriks cita starpā vērsa uzmanību, ka aizsardzības nozares pārziņā esošais iepirkumu centrs ir izpildītājs pieprasījumiem. Neesam tie, kas nosaka, cik daudz un kādā veidā attiecīgie medicīnas aizsardzības līdzekļi ir jāiepērk, skaidroja aizsardzības ministrs.

Opozīcijas politiķis Zariņš uzsvēra, ka jautājumi ir paredzēti Aizsardzības ministrijas un Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem, bet sīkāka VM sistēmas rīcībā esošā informācija nav pieejama. Tāpēc Zariņš rosināja sākumā saņemt visas prasītās atbildes, lai varētu pēc būtības skatīt Kariņam adresēto pieprasījumu.

Zariņš aicināja Kariņa biroja pārstāvjus sekot, lai ir skaidrība, kurš no atbildīgajiem izpildvaras līmenī nav izpildījis uzdevumu saistībā ar nepieciešamo atbilžu sniegšanu. Politiķis cita starpā norādīja, ka nav norādītas atbildīgās amatpersonas, visdrīzāk, no Nacionālā veselības dienesta (NVD) vai tās, kurām bija uzticēti uzdevumi saistībā ar NVD lomu. Tāpat nav informācija par citiem piedāvājumiem, kas tika vērtēti iepirkuma procesā, norādīja politiķis.

Kā pavēstīja Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV) saistībā ar šo pieprasījumu Kariņš ir deleģējis sniegt atbildes arī VM – arī uz jautājumiem, kas attiecas uz NVD.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *