Aizliedz slēgt 200 miljonu līgumu

Žurnāla “Iepirkumi” 2018. gada jūnija numurā jau stāstījām par Aizsardzības ministrijas 4×4 vieglo un vidējo taktisko transportlīdzekļu pirkuma otro posmu, kurā testēšanai savus transporta līdzekļus nodeva “Oy Sisu Auto” (Somija) – “GTP 4×4”, “AM General” (ASV) – ” HUMWEE”, “Paramount Group (Dienvidāfrika) – “Marauder LAV” un ” Otokar” (Turcija) – “Cobra”.

Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji testēja visus piedāvātos transporta līdzekļus. AM Preses dienests ziņoja, ka vērtēta transporta līdzekļu veiktspēja, kā arī atbilstība bruņoto spēku prasībām. Transporta līdzekļus testēja gan uz koplietošanas ceļiem, gan bezceļa apstākļos. Šāda veida platformu vērtēšanu Nacionālie bruņotie spēki veica pirmo reizi, un testēšanā bija iesaistīti gandrīz visu vienību pārstāvji. AM arī vērsa uzmanību, ka Iepirkumu komisija rīkoja vairākas sarunu sesijas ar katru no četriem pretendentiem, lai precizētu iesniegtos piedāvājumus un tehniskās detaļas.

Iepirkuma konkursā par uzvarētāju atzina “Oy Sisu Auto” (Somija) – “GTP 4×4” piedāvāto transporta līdzekli. Divi iepirkuma konkursa dalībnieki „AM General LLC” un „Paramount International Marketing” attiecīgi pērn 30. novembrī un 3. decembrī Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB)
iesniedza sūdzību, apstrīdot konkursa rezultātus. IUB iesniegumu izskatīšanas komisija šā gada 11. janvārī lēma aizliegt Aizsardzības ministrijai slēgt vispārējo vienošanos ar “Oy Sisu Auto” (Somija) – “GTP 4×4”. Komisija arī uzdeva Aizsardzības ministrijai trīs mēnešu laikā no lēmuma paziņošanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā „4×4 taktisko vieglo/vidējo transportlīdzekļu iegāde” iesniegtos piedāvājumus un pieņemt jaunu lēmumu. Aizsardzības ministrijai ir tiesības lēmumu pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā mēneša laikā kopš lēmuma paziņošanas dienas. Līdz žurnāla nodošanai drukāšanai ministrija lēmumu nebija pārsūdzējusi.

Atgādināsim, ka līguma par transporta līdzekļa pirkumu Nacionālajiem Bruņotajiem spēkiem kopējā summa bija aptuveni 200 miljoni eiro.

IUB lūdz policijai izmeklēt iespējamu krāpšanos LVC 8,5 miljonu konkursā

Žurnālā “Iepirkumi” 2018. gada februāra un aprīļa numuros stāstījām par dīvainu VAS “Latvijas valsts ceļi” (“LVC”) iepirkumu, kura rīkotajā ceļu aprīkošanas konkursā uzvarētāja SIA “Reck”, piedāvājot cenu, kas 2,5 reizes pārsniedz pakalpojumam plānotos 3,6 miljonus eiro. Otru, lētāku pretendentu no Lietuvas – SIA “FIMA” – noraidīja nepietiekamās pieredzes dēļ, kas, ekspertuprāt, bija nepamatoti.

SIA “Kemek Engineering” valdes priekšsēdētājs Elmārs Pētersons pērn martā vērsa uzmanību, ka SIA “Reck” uzvarēja, pateicoties fiktīvam apliecinājumam par apakšuzņēmēja kvalifikāciju, kuru Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) nepārbaudīja. “Protams, tā bija “Latvijas valsts ceļu” iepirkumu komisijas locekļu nolaidība – tas maigi sakot, tā bija ieinteresētība neskatīt lietu pēc būtības attiecībā arī uz “Reck” kvalifikāciju. Mums, kā apakšuzņēmējam, ir neapgāžami pierādījumi, ka “Reck” apakšuzņēmēji ir viltojuši savu kvalifikāciju. To ne “LVC”, ne arī IUB nepārbaudīja. Kaut gan kvalifikācija bija prasīta par specifisku metroloģijas jomu. IUB darbinieki nav speciālisti metroloģijā,” pērn notikušo “Iepirkumiem” komentēja E. Pētersons.

Pērn augustā SIA “Reck” tika pie līguma. IUB turpināja pārbaudi un secināja, ka SIA “Reck”, iespējams, nav sniegusi patiesu informāciju par pieredzi darbos ar svariem. Šā iemesla dēļ policijai nosūtīts lūgums sākt kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *