“Latvija.lv” pārveides pirmā kārta varētu izmaksāt vismaz 950 000 eiro

Tuvāko mēnešu laikā plānots izsludināt iepirkuma konkursu par valsts pārvaldes pakalpojumu portāla “Latvija.lv” pārveidi, kuras pirmā kārta varētu izmaksāt vismaz 950 000 eiro, aģentūra LETA uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).


Eiropas Komisijas veidotā “Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksa” aktuālajā pētījumā valsts pārvaldes pakalpojumu digitalizācijas novērtējumā Latvija ir ierindota 5.vietā.


Analizējot “Latvija.lv” izmantošanas paradumus, lietotāju paustos viedokļus un vajadzības, kā arī sekojot tendencēm mūsdienīgas digitālo pakalpojumu lietošanas pieredzes veidošanā, VARAM vēlas Latvijas iedzīvotājiem piedāvāt modernu uz lietotāju vajadzību proaktīvu risināšanu dažādās dzīves situācijās orientētu pašapkalpošanās vidi. Ministrijas ieskātā ir pienācis laiks būtiski pārveidot “Latvija.lv” gan no lietotāja mijiedarbības pieredzes viedokļa, gan no tehniskā nodrošinājuma un infrastruktūras viedokļa.


Komentējot, kādas tieši ir plānotās izmaiņas, ministrijā skaidroja, ka portālā tiks īpaši piedomāts par viegli pieejamu un uztveramu, kā arī personalizētu un lietotāja vajadzībām atbilstošu valsts pārvaldes pakalpojumu piedāvājumu gan dažādām sabiedrības grupām, gan katram individuālam lietotājam. 


To iecerēts panākt, ieviešot portāla darbībā mašīnmācīšanās algoritmus, kas, balstoties uz portālā lietotāju vēsturisko pieredzi un datiem, nodrošinās pēc iespējas precīzāku konkrētajā dzīves situācijā izmantojamo pakalpojumu piedāvājumu un palīdzēs lietotājam labāk orientēties starp vairāk nekā 4000 dažādiem valsts piedāvātajiem pakalpojumiem.


Tāpat plānots ieviest modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu, portāla lietotājsaskarni, kā arī izveidot programmsaskarnes portāla komponenšu integrācijai citos valsts iestāžu un perspektīvā arī privātā sektora risinājumos.


Vienlaikus tiek plānots aizstāt novecojošo portāla tehnisko nodrošinājumu un infrastruktūras risinājumu, pārejot uz atvērto tehnoloģiju risinājumiem un modernu, modulāru portāla tehniskā risinājuma arhitektūru, kas efektīvi spēj izmantot valsts informācijas un komunikācijas tehnoloģiju kompetenču centru sniegtos koplietošanas mākoņpakalpojumus. 


Tas ļaušot portāla darbību padarīt drošāku, kā arī efektīvāku un “zaļāku” no skaitļošanas resursu izmantošanas viedokļa, vienlaikus automatizējot un efektivizējot portāla tehniskās apkalpošanas un uzturēšanas procesu.


Tāpat portālam paredzēts izveidot mobilo lietotni, kurā būs pieejama portālā izvietotā informācija par visiem valsts pārvaldes pakalpojumiem un to saņemšanas iespējam. Mobilajā lietotnē būs pieejami arī visi portālā izvietotie elektroniskie pakalpojumi, kā arī piekļuve oficiālās elektroniskās adreses saziņas pakalpojumam.


Pēc VARAM sniegtās informācijas, pašreiz tiek veikta portāla pārveides stratēģiskā plānošana, risinājuma tehniskās arhitektūras un tehnisko specifikāciju izstrāde. Iepirkums par portāla izstrādi tiks izsludināts šā gada tuvākajos mēnešos vai nākamā gada sākumā.


“Latvija.lv” attīstība ir plānota vairākās attīstības kārtās. Pirmajā portāla attīstības kārtā tiks nomainīta portāla lietotājsaskarne un tehniskais risinājums. Šīs kārtas izstrādes, ieviešanas un ekspluatācijas uzsākšanas izmaksas tiek lēstas ap 950 000 eiro.


Izmaksu novērtējums šobrīd ir aptuvens un veidots, balstoties uz portāla attīstības darbu konceptuālās projektēšanas un arhitektūras izstrādes ietvaros definētām augsta līmeņa prasībām un šo prasību iespējamo realizācijas risinājumu analīzi, skaidroja ministrijā. Izmaksu novērtējumu veica VARAM, balstoties uz pieredzi līdzīga apjoma un sarežģītības projektos.


Savukārt nākamajās attīstības kārtās tiks veidots tehniskais risinājums proaktīvai un personalizētai valsts pakalpojumu piedāvāšanai, kā arī izveidota portāla mobilā lietotne.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *